COVID-19

U skladu sa objavom Ministarstva zdravlja, želimo da podelimo sa vama informacije i savete koji mogu pomoći u smanjenju rizika povezanih sa širenjem korona virusa. Ako želite više informacija o simptomima i načinima prenošenja, posetite stranicu Ministarstva zdravlja

tome ovde

U ovom članku pronaći ćete dobre savete koji mogu da pomognu u prevenciji rizika za vas i sve ljude sa kojima imate interakciju.

Prevencija

Da biste izbegli rizik zaraze, preporučujemo vam da preduzmete određene mere predostrožnosti kako biste zaštitili sebe i druge.

заштити се
Često perite ruke sapunom ili rastvorima na bazi alkohola. Uvek perite ruke pre i posle dostave narudžbine.
Posebno vodite računa o čistoći ranca. Preporučujemo vam da ga svakodnevno perete specijalnim sredstvima za dezinfekciju.
Držite se podalje od drugih ljudi, posebno ako kašlju, kijaju ili imaju temperaturu, jer se virus nalazi u kapljicama pljuvačke koja se može udahnuti u neposrednoj blizini.
Izbegavajte da dodirujete oči, nos i usta.
Ako imate temperaturu, kašljete ili otežano dišete i nedavno ste bili u Kini ili ste imali bliski kontakt sa nekim ko se vratio iz Kine i boluje od respiratorne bolesti, prijavite to Ministarstvu zdravlja . Imajte u vidu da postoje razni uzroci respiratornih bolesti, a novi korona virus može biti jedan od njih.
Ako imate blage simptome i nedavno niste bili u Kini, obratite se stručnjaku i vodite računa o higijeni, uključujući ruke (često perite ruke sapunom ili rastvorima na bazi alkohola) i disajne puteve (ako kijate i kašljete pokrijte usta maramicom ili laktom, stavite masku i odmah bacite iskorišćene maramice u kantu sa poklopcem i operite ruke).
Zaštitite druge
Ako imate upalu disajnih puteva, pokrijte nos i usta kada kašljete ili kijate (lakat/maramica).
Ako ste koristili maramicu za jednokratnu upotrebu, bacite je nakon upotrebe.
Perite ruke nakon kašljanja/kijanja.

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje korišćenje maske samo u slučaju kada sumnjate da ste zaraženi korona virusom i imate simptome kao što su kašalj i kijanje ili se brinete o nekom za koga se sumnja da ima korona virus (nedavno putovanje u Kinu ili respiratorni simptomi). U tom slučaju, kontaktirajte Ministarstvo zdravlja. Korišćenje maske može pomoći da se smanji širenje virusa, ali takođe morate voditi računa o higijeni ruku i disajnih puteva. Nošenje više maski, jednu preko druge nije od nikakve pomoći.

Situacija se neprestano razvija, stoga su informacije koje vam pružamo uvek najnovije u tom trenutku. Preporučujemo da uvek sledite uputstva državnih organa, vodite računa o higijeni i pridržavate se zdravstvene prakse koju smo ovde naveli.